ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΝΔΡΙΑΚΗ»
Η «Ανδριακή» είναι η αρχαιότερη εφημερίδα στην Άνδρο, της οποίας η άδεια εκδόσεως χρονολογείται στις 4 Οκτωβρίου 1957 και χορηγήθηκε στον δημοσιογράφο Οδυσσέα Γιαννούλη, Έλληνα εξ Αιγύπτου με καταγωγή από τον Φελλό της Άνδρου.andriaki

Την επιχείρηση αγόρασε το 1981 η φιλόλογος Μόσχα Δερτούζου -Φωτοπούλου, με εκδότη τον Ανδρέα Φωτόπουλο δημοσιογράφο, απόφοιτο Παντείου Πανεπιστημίου, μέχρι το 2000. Μετά την απώλεια του Ανδρέα Φωτόπουλου την ευθύνη της έκδοσης ανέλαβε η Μαριάννα Φωτοπούλου Μαργέτη, δημοσιογράφος, με νομική παιδεία, μέχρι τον Δεκέμβριο 2013 όταν η εφημερίδα περιήλθε στην ιδιοκτησία της.
Η εφημερίδα εκδίδεται σε μηνιαία βάση και διακινείται με συνδρομές στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν Ανδριώτες. Φύλλα της εφημερίδας διατίθενται δωρεάν στους επιβάτες του F/B Superferry II των αδελφών Γεωργίου και Δημητρίου Στεφάνου, που εξυπηρετεί την γραμμή Ραφήνας – Άνδρου και αντίστροφα.
Κύριο μέλημά της, είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανδριώτη πολίτη, μόνιμου κατοίκου ή παραθεριστή, η διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς και παράδοσης του νησιού η προβολή και προώθηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων και κοινωνικών δρώμενων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εφημερίδα έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για την επιστροφή στην Άνδρο των κλαπέντων κειμηλίων από την Ι. Μ. Παναχράντου, στην έκδοση Λευκώματος της Άνδρου, στην διεξαγωγή του Α΄ Πανανδριακού Συνεδρίου για τη Ναυτιλία, στην στήριξη του κληροδοτήματος Πέτρου Λ. Μουστάκα, των ιδρυμάτων Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, στην παρουσίαση του γραμματοσήμου του Φάρου Άνδρου Τουρλίτη και άλλα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΝΗΣΟΣ ΑΝΔΡΟΣ»
nisos androsΟι καιροί «είναι χαλεποί, και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον πολλές, συχνά βάναυσες και συνεπώς καταστροφικές» σημειώνει ο Γιώργος Δαρδανός, εξηγώντας τους λόγους που παρακίνησαν στην έκδοση του επιστημονικού περιοδικού ΝΗΣΟΣ ΑΝΔΡΟΣ, οι προγραμματικοί στόχοι του οποίου αποτυπώνονται στον υπότιτλο του: Παράδοση, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Ανάπτυξη, Κοινωνία.
Θεωρώντας πώς η ανάδειξη των προβλημάτων αλλά και της ιστορίας του νησιού, μπορεί να λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας, στο προσκλητήριο του εκδότη ανταποκρίθηκαν «εκλεκτοί και καταξιωμένοι Ανδριώτες», που καλύπτουν με τα άρθρα τους, ο καθείς στον τομέα του, ιστορικά, λαογραφικά, πολιτιστικά αλλά και περιβαλλοντικά θέματα.

Το «Νήσος Άνδρος» πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2007 και συνεχίζει την περιοδική του έκδοση μέχρι σήμερα.
Ο εκδότης του περιοδικού, Γιώργος Δαρδανός, γεννημένος στην ʼΑνδρο το 1942, εμφανίστηκε στο χώρο του βιβλίου στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Στην αρχή εργάστηκε ως τυπογράφος. Το 1963 (συν)ίδρυσε την εκδοτική εταιρεία «GUTENBERG». Στον όμιλο των επιχειρήσεών του ανήκουν ακόμη οι εκδοτικές εταιρείες ΤΥΠΩΘΗΤΩ, ΣΠΟΥΔΗ και ΦΑΝΤΑΣΙΑ. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει περισσότερους από 4.000 νέους τίτλους βιβλίων•

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
www.andriakipress.gr
www.androsportal.gr
www.enandro.gr
http://androsfilm.blogspot.gr

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο